Wat te doen bij vertraging

Vlucht gemist of geannuleerd?

Is uw vlucht binnen 14 dagen voor vertrek geannuleerd? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon.

Klik hier

Compensatie bij een vertraagde vlucht?

Het is belangrijk om te controleren of u recht heeft op compensatie voor de vertraging van de vlucht. In de Europese Unie hebben passagiers onder bepaalde omstandigheden recht op compensatie als hun vlucht vertraagd is of geannuleerd is, afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging. Het is daarom aan te raden om te controleren of u recht heeft op compensatie en hoe u deze kunt aanvragen. Het bedrag dat u terugkrijgt als uw vlucht vertraging heeft, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de duur van de vertraging, de reden voor de vertraging en de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden compensatie aan passagiers wanneer hun vlucht vertraging heeft, terwijl andere dat niet doen.

Volgens de Europese Unie-verordening 261/2004 (EU 261) hebben passagiers recht op compensatie van de luchtvaartmaatschappij wanneer hun vlucht meer dan drie uur vertraging heeft en de vertraging niet het gevolg is van buitengewone omstandigheden. Buitengewone omstandigheden zijn omstandigheden die buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij vallen en die de vertraging kunnen verklaren, zoals weersomstandigheden of veiligheidsincidenten. Als uw vlucht onder de EU 261 valt en u recht heeft op compensatie, kunt u een bedrag ontvangen dat afhangt van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

Het is belangrijk om te onthouden dat de regels voor compensatie bij vertragingen van vluchten kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de bestemming van de vlucht. Het is daarom aan te raden om de regels van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen en, indien nodig, een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij als u denkt dat u recht heeft op compensatie voor een vertraagde vlucht.

Hoe onstaat vertraging?

Het is nooit fijn als een vlucht vertraging heeft. Helaas kan dit voorkomen en er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan hebben. Sommige van de meest voorkomende redenen staan hieronder.

Weersomstandigheden
Slecht weer kan leiden tot vertragingen of annuleringen van vluchten. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld zware regenval of sneeuwval is op de luchthaven waar de vlucht vertrekt of aankomt, of als er zware storm is tijdens de vlucht. In dat geval kan een vlucht niet vertrekken of kan de vlucht waarmee u vertrekt niet landen met vertraging tot gevolg.

Technische problemen
Technische problemen aan het vliegtuig kunnen leiden tot vertragingen. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld problemen zijn met de motoren, het landingsgestel of andere cruciale systemen van het vliegtuig.

Onderhoud
Vliegtuigen moeten regelmatig onderhouden worden om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn. Als een vliegtuig onderhoud nodig heeft, kan dit leiden tot vertragingen van de vlucht.

Drukte op de luchthaven
Als er veel vluchten op dezelfde luchthaven vertrekken of aankomen op hetzelfde tijdstip, kan dit leiden tot verstopping op de luchthaven. Dit kan leiden tot vertragingen van vluchten.

Andere operationele problemen
Er kunnen ook andere operationele problemen optreden die leiden tot vertragingen van vluchten, zoals problemen met de bemanning of problemen met de vergunningen of de vervoersdocumenten van passagiers.

Het is belangrijk om te bedenken dat vertragingen van vluchten helaas soms onvermijdelijk zijn, omdat er verschillende factoren kunnen spelen die buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij vallen.

Als uw vlucht vertraging heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of uw reisagent om te zien wat de opties zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden bijvoorbeeld gratis maaltijden en overnachtingen aan als een vlucht significant vertraagd is. Andere luchtvaartmaatschappijen kunnen u de mogelijkheid bieden om op een later vlucht te boeken of uw vlucht te annuleren en uw geld terug te krijgen.

Het is moeilijk om te zeggen welke vluchten de meeste vertraging hebben. Zoals hierboven te lezen zijn er verschillende factoren die bijdragen aan vertragingen bij vluchten, zoals het weer, technische problemen met het vliegtuig, problemen op de luchthaven, luchtverkeersbeheersproblemen en personeelstekorten. Soms kunnen ook onvoorziene gebeurtenissen, zoals veiligheidsincidenten of politieke onrust, leiden tot vertragingen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren wanneer u reist en voorbereid te zijn op mogelijke vertragingen.

Voorbereid op vertraging

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om u voor te bereiden op een vlucht. De belangrijkste tips hebben wij hieronder op een rijtje gezet

Houd de tijd in de gaten
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de huidige vluchtstatus. U kunt de website van de luchtvaartmaatschappij raadplegen of contact opnemen met het vliegveld of de luchtvaartmaatschappij om te controleren of uw vlucht op tijd vertrekt.

Route naar het vliegveld
Zorg ervoor dat u genoeg tijd hebt om naar het vliegveld te reizen. Als uw vlucht vertraging heeft, wilt u misschien wat extra tijd hebben om naar het vliegveld te gaan zodat u niet hoeft te haasten.

Eten en drinken
Neem voldoende eten en drinken mee. Als uw vlucht vertraging heeft, kunt u misschien wat langer moeten wachten op het vliegveld. Neem daarom voldoende eten en drinken mee om u te verzadigen en te hydrateren.

Kleed je comfortabel
Neem comfortabele kleding mee. Als uw vlucht vertraging heeft, kunt u misschien langer op het vliegveld moeten wachten. Zorg ervoor dat u comfortabele kleding draagt die geschikt is voor het weer en de omstandigheden op het vliegveld.

Accepteer de vertraging
Wees vriendelijk en geduldig. Vertragingen kunnen frustrerend zijn, maar het is belangrijk om vriendelijk te blijven tegenover het personeel van de luchtvaartmaatschappij en andere passagiers. Probeer geduld te hebben en onthoud dat vertragingen soms onvermijdelijk zijn. Je irriteren zorgt er niet voor dat de vlucht sneller vertrekt.