Gran Canaria

Gran Canaria bevindt zich in Las Palmas, Spanje. Maak hieronder een keuze voor de aankomsttijden of vertrektijden vanaf Las Palmas.


Tijd
Land Spanje
IATA LPA
ICAO GCLP
Tijdzone Atlantic/Canary

Gran Canaria Airport (in het Spaans Aeropuerto de Gran Canaria) staat ook bekend als Gando Airport. Het is de luchthaven voor vracht- en passagiersvervoer van en naar de Gran Canaria. Binnen het Spaanse vluchtnetwerk is het een belangrijke luchthaven. In termen van passagiers is het de zesde luchthaven van Spanje met meer dan 10 miljoen passagiers voor de coronapandemie. Tijdens en na de pandemie is het passagiersaantal ongeveer de helft. Wat betreft vrachtvervoer is het de vijfde luchthaven van Spanje.

The luchthaven ligt in het oostelijke deel van Gran Canaria aan de baai van Gando. Ongeveer 25 kilometer van de populaire toeristengebieden. De luchthaven van Gran Canaria is een belangrijk knooppunt voor passagiers die naar West-Afrika reizen (onder andere Marokko, Mauritanië, Senegal, Kaapverdië), en naar de Atlantische eilanden Madeira en de Azoren. Het dient als basis voor Binter Canarias, Canaryfly, Ryanair, Norwegian Air Shuttle en Vueling. Andere luchtvaartmaatschappijen gebruiken het als basis voor chartervluchten naar Kaapverdië en Gambia (TUI fly Deutschland en TUI fly Nordic), maar alleen in de winter.

Het begin van de luchthaven is ontstaan nadat de Fransman Pierre George Latécoère toestemming kreeg van de Franse en Spaanse regering om een luchtvaartroute tussen Toulouse en Casablanca tot stand te brengen. De luchthaven werd officieel geopend op 7 april 1930, nadat koning Alfonso XIII een koninklijk bevel had ondertekend waarin werd aangekondigd dat de luchthaven voor de burgerluchtvaart gebruikt mocht worden. Tot die tijd was het een millitaire luchthaven. In 1944 werd een passagiersterminal gebouwd en twee jaar later in 1946 werd de terminal geopend. In 1957 werd een volledig geasfalteerde landingsbaan aangelegd. Het duurde vervolgens tot 1963 voordat er verschillende verbeteringen werden aangebracht. Dit omvatte parkeerplaatsen, een grotere terminal en een nieuwe verkeerstoren. In 1980 werd een tweede landingsbaan geopend. 

Op 18 februari 1988 kondigde Binter Canarias aan dat de hoofdbasis van de luchtvaartmaatschappij op Gran Canaria zou worden gevestigd. De basis werd geopend op 26 maart 1989. In oktober 1991 werd de terminal uitgebreid met verbeterde faciliteiten zodat deze meer passagiers kon verwerken.

In december 2010 kondigde low-cost carrier Ryanair de opening aan van 3 nieuwe bases op de Canarische Eilanden. Naast Gran Canaria zijn dit Lanzarote en Tenerife Zuid. Ryanair exploiteert momenteel 30 routes vanaf Gran Canaria. De luchthaven was een officiële alternatieve (nood)landingsplaats voor de NASA Space Shuttle, vóór het einde van het Space Shuttle-programma in juli 2011.

In 2011 werd er een groot project gestart om de luchthaven verder uit te breiden. Dit was ook noodzakelijk door het toenemende toerisme op Gran Canaria. In 2015 werd dit project afgerond en werden er verschillende verbeteringen zoals nieuwe bagagebanden en uitbreiding van de check-in balies opgeleverd. 

Vanaf de luchthaven wordt er gevlogen naar een groot aantal luchthavens. Hieronder een overzicht van een aantal populaire bestemmingen.

LuchthavenStad
Frankfurt AirportFrankfurt
München AirportMünchen
Melilla AirportMelilla
Hannover AirportHannover
London Gatwick AirportLonden
Adolfo Suarez Madrid-Barajas AirportMadrid
Lisbon Humberto Delgado AirportLissabon
Paris Charles de Gaulle AirportParijs
Hassan I AirportEl Aaiún
Mohammed V International AirportCasablanca

Vanaf Las Palmas naar Amsterdam is het 4 uur en 47 minuten minuten vliegen. De afstand is 3182 kilometer. De vluchtduur naar Brussel is vergelijkbaar en duurt 4 uur en 37 minuten.

Als je vliegt naar Spanje is het handig om wat contant geld mee te nemen. Bijvoorbeeld om tijdens de vlucht van of naar Gran Canaria wat drinken of eten te kunnen kopen. Betalen doe je met Euro (valutacode EUR). Voor het opladen van je smartphone of laptop moet je rekeninghouden met de juiste stekker. In Las Palmas gebruiken ze type C / F(voltage 230 V). Zorg ervoor dat je hierop voorbereidt bent als je op Gran Canaria elektronica moet opladen.

Elke luchthaven een zogeheten IATA code. De luchthavencode of IATA code van Gran Canaria is LPA. Hoewel deze code vooral gebruikt wordt door luchthavens en luchtvaartmaatschappijen staan ze ook op vliegtickets. Vaak kun je aan de code al zien welke luchthaven het betreft. Als alternatief voor deze code is er ook nog de ICAO code. Ook hiermee wordt verwezen naar luchthavens waar vluchten aankomen en landen.

Er vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen vanaf en naar de luchthaven. Hieronder een overzicht van de 5 populairste luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappij
Binter Canarias
Azores Airlines
Ryanair
Condor
TUIFly

Er is momenteel geen nieuws over Gran Canaria.