Het aantal vluchten op Schiphol mag vanaf november worden teruggebracht van 500.000 naar 478.000 om geluidshinder te verminderen. De Europese Commissie heeft daar groen licht voor gegeven, maar stelt dat Nederland beter moet onderbouwen waarom stillere vliegtuigen grotendeels buiten beschouwing worden gelaten in de berekeningen.
Volgens Brussel heeft het kabinet onvoldoende rekening gehouden met vlootvernieuwing bij KLM en Transavia, evenals met geluidsarme vliegprocedures. Ook de kleine luchtvaart, zoals privéjets, is onterecht uitgesloten van de krimpmaatregelen. Luchtvaartminister Barry Madlener moet binnen twee maanden met een aangepast plan komen om de krimp in november te kunnen doorvoeren. Lukt dat niet, dan verschuift de maatregel naar 2026.
Luchtvaartmaatschappijen stellen dat vlootvernieuwing de geluidshinder vanzelf aanzienlijk zal verminderen en dat krimp niet nodig is. Bewonersgroepen en milieuorganisaties vinden de geplande afname echter niet ver genoeg gaan en pleiten juist voor een verdere reductie van vluchten. De discussie over de toekomst van Schiphol blijft daarmee voorlopig onverminderd voortduren.